bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 67,169.00 1.08%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,228.59 0.46%
tether
Tether (USDT) $ 1.00 0.05%
bnb
BNB (BNB) $ 581.17 0.99%
solana
Solana (SOL) $ 142.51 6.28%
usd-coin
USDC (USDC) $ 1.00 0.14%
staked-ether
Lido Staked Ether (STETH) $ 3,223.67 0.42%
xrp
XRP (XRP) $ 0.52807 0.11%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.163067 4.89%
the-open-network
Toncoin (TON) $ 6.24 1.08%
HomeMake Money OnlineWhat is DNS propagation? - Avalon blog

What is DNS propagation? – Avalon blog

-

Ovaj termin spominje se kada promijenite IP adresu na koju upućuje vaša domena. Uglavnom se događa kada promijenite svog davatelja hostinga usluga ili kada se mijenja poslužitelj/server kod trenutnog providera, recimo kada se web stranica migrira s hosting paketa na VPS server.

O čemu se radi?

Kako radi DNS mreža?

Ukratko: vjerojatno znate da brojevi vladaju svijetom računala i informacijske tehnologije. Adrese računala i poslužitelja na mreži pojavljuju se kao brojevi (decimalni u IPv4, heksadecimalni u IPv6). Informacije se šalju između računala s određenim IP adresama. Kako se ne bi morali pamtiti svi ti brojevi, DNS mreža je osmišljena da nam svima olakša, jednostavno u preglednik unesete adresu željene web stranice, npr. www.avalon.hr i otvoriti će se web stranica Avalona (u trenutku izrade članka web stranica se nalazi na IP adresi 185.58.73.6) .

DNS poslužitelji/serveri su posebni poslužitelji koji pretvaraju naziv domene koji razumijete u IP adresu poslužitelja koja je razumljiva računalnoj mreži. Zahvaljujući tome, možete koristiti jednostavne i intuitivne nazive domena bez brige o mrežnim adresama poslužitelja na kojima se te stranice nalaze.

DNS propagacija

Fenomen propagacije DNS-a događa se kada se IP adresa poslužitelja promijeni i internetska domena se “premjesti” na drugu adresu. Nova IP adresa mora se “propagirati”, odnosno “širiti” na Internetu na način da gdje god korisnik otvori odnosno pregleda web stranicu, ona je vidljiva s novog poslužitelja. Internet je ogromna mreža i da bi se u svakom njegovom kutku znalo koja je nova IP adresa poslužitelja koji opslužuje neku domenu, mora proći neko vrijeme za razmjenu informacija između DNS poslužitelja. Taj se proces naziva propagacija.

Koliko dugo traje propagacija DNS-a?

Svaki put kada se izvrši promjena DNS poslužitelja za domenu kod registrara , promjena je vidljiva u cijeloj mreži u roku od desetak minuta do 20-30 sati ukoliko drugačije nije određeno od strane operatera koji upravlja DNS zapisima. Kao hosting provider, Avalon ne može jamčiti propagaciju unutar određenog vremena jer uvelike ovisi o DNS poslužiteljima lokalnih i globalnih davatelja internet usluga koje koriste korisnici interneta (HT, A1 i dr.). Dakle, širenje DNS-a je proces koji se rasteže kroz vrijeme. Korisnici u jednom dijelu zemlje, npr. koji koriste operatera A, vidjet će staru IP adresu sat vremena nakon promjene, dok oni koji koriste operatera B, u drugom dijelu zemlje (pa čak i u svijetu) mogu “vidjeti” novu IP adresu već nakon par minuta.

Ne postoji način da fizički ubrzate propagaciju ukoliko je promjena već napravljena. Ako se promjena pomno i precizno planira, prije zahvata možete promijeniti zadane TTL postavke za domenu. TTL je vremenski period na koji će poslužitelji spremiti informacije o DNS zapisima. Na primjer, ako postavite TTL na 60 minuta, poslužitelji pohranjuju informacije o vašoj domeni na sat vremena, te će svakih sat vremena preuzimati ažurirane informacije s vašeg nadležnog poslužitelja. Kraće TTL postavke mogu povećati brzinu propagacije.

Kako izbjeći probleme s propagacijom web stranice?

Bitno je da kod svih planiranih promjena budete u kontaktu s hosting tvrtkom čiji tehničari svakodnevno rade na promjenama DNS postavki, a da posjetitelji web stranica gotovo nikada ne primijete  promjene IP adresa.
U Avalonu ozbiljno shvaćamo DNS propagaciju i prilikom svih migracija, a kada možemo utjecati na to, TTL postavljamo na minimalne vrijednosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

LATEST POSTS

Government eases rules for small savings schemes: Find out the details here

The government has relaxed the norms for various small savings schemes, including the Public Provident Fund (PPF) and Senior Citizen's Savings Scheme. The Senior Citizen's...

Clean Energy Stocks Decline in a Warming World as Oil Thrives

The effects of climate change, such as heat, drought, flood, and famine, are becoming increasingly apparent. To mitigate the consequences of global warming, the world's...

CBS Announces Return of New Scripted Shows in February

Hollywood is coming back to life with new episodes of scripted series returning in mid-February, according to CBS. The network will be the first to...

The Ultimate Beginner’s Guide to Starting a Blog in 2024

If you've ever wondered how to start a blog, you're in the right place. I've been a full-time blogger since 2011, and have taught thousands...

Most Popular